In haar vorige blogpost kwam bij ADHD Coach Arda Nieboer het gebrek aan tijdsbesef aan bod, een kenmerk die veel voorkomt bij volwassenen met ADHD. Problemen met op tijd komen bijvoorbeeld. Standaard langer met iets bezig zijn, minder op een dag doen dan wat er vooraf bedacht was, deadlines missen en te laat naar bed gaan. Herkenbaar? Vandaag krijg je 6 tips van Arda om je tijd beter in te delen. Wellicht een eeuwig gevecht ; )
Hallo allemaal daar ben ik weer. In het verleden kwam ik vaker te laat dan op tijd. Inmiddels ben ik meestal op tijd en mis ik zelden afspraken. Ik houd er rekening mee dat ik op het laatst mijn sleutels kwijt ben of iets vergeten ben. “Shoot! Ik moet de hond nog uitlaten!” Het plannen en uitvoeren van werkzaamheden gaat inmiddels een stuk beter. Niet dat het nu helemaal perfect gaat, maar dat is oké. Niemand is perfect, toch? Het goede nieuws is dat je er veel aan kan doen. Hieronder vind je een aantal tips.
-
Kennis
Lees over ADHD zodat je begrijpt hoe het werkt. Liever voor je zelf zijn en accepteren dat het zo werkt bij jou, zorgt voor meer rust waardoor je beter kunt focussen. Volwassenen met ADHD hebben een andere kijk op tijd dan andere mensen, doordat het brein anders is. Als je dit weet, kun je daar ook rekening mee houden. Verwachten dat je net zo functioneert als mensen zonder ADHD, is alsof je verwacht dat een hond net zo functioneert als een vis. Bedenk strategietjes die werken om je tijd goed te managen, in plaats van dat je gefrustreerd raakt. Ik heb het bijvoorbeeld afgezworen om nog even iets te doen als ik 10 minuten over heb, voordat ik ergens naar toe moet. Zodra ik denk: “nog even…..” dan gaat er een alarmbelletje af, omdat ik weet dat ik daar vaak de fout in ga.
-
Zorg dat je de tijd overal kan zien
Zorg ervoor dat er zoveel mogelijk klokken in je omgeving zijn. Hoe meer klokken je kunt zien, hoe groter de kans dat je de tijd in de gaten kunt houden. Klein detail: leer jezelf aan dat je steeds bewust vaak kijkt hoe laat het is. Draag een horloge. De kans is groter dat je vaker kijkt hoe laat het is als je een horloge draagt. Ja, ook als je altijd de mobiele telefoon bij je hebt.
-
Gebruik alarmpjes
Gebruik bijvoorbeeld een ouderwetse kookwekker zodat je altijd kan zien hoeveel tijd je nog hebt voordat je weg moet. Gebruik hem ook voor een taak. Schat in hoe lang je nodig hebt en zet hem op bijvoorbeeld een half uur. Hierdoor maak je een deadline aan, waardoor je hersenen extra prikkels krijgen. Hierdoor lukt het beter om te focussen, aan de slag te gaan en te blijven.
-
Mediteer
Bart heeft al een blog geschreven over meditatie en wat dat voor hem doet. Ki-oefeningen of chi neng qigong zijn ook geweldig om te proberen. Het brengt meer balans tussen denken en voelen. Wat hierdoor gebeurt, is dat je relatie met tijd langzaam verandert. Er lijken meer uren in een dag te zitten. De tijd vertraagt als het ware. Je innerlijke onrust en je drukke geklets in je hoofd worden rustiger waardoor je beter kunt focussen, overzicht krijgt en effectiever kan werken. Hiervoor zijn allerlei appjes of filmpjes te downloaden. Mediteren wordt heel makkelijk als je via Youtube gewoon naar een filmje mag kijken en iemand vertelt wat je moet doen. Hou je meer van bewegen dan past chi neng qi gong wellicht beter bij je.
-
Buddies
Vraag om hulp! Bij belangrijke afspraken kun je aan een vriend of je partner vragen om je te helpen herinneren om op tijd klaar te staan. Mensen om je heen, kunnen helpen om op tijd te beginnen en op het goede spoor te blijven. Door überhaupt te communiceren, krijg je het zelf al beter op een rijtje. In plaats van je mond te houden als je jezelf in de nesten gewerkt hebt, kun je er beter over praten of hulp vragen. Gebruik ADHD niet als een excuus, je kan het prima algemeen houden. Bijvoorbeeld: “Mijn innerlijke klok is af een toe een beetje kapot waar door het voor mij lastig is om….”
-
Maak een planning
Maak een planning voor de dag en schrijf deze uit. Bereken hoe lang dingen duren en tel daar minstens 50% tijd bij op en blok ook tijd voor onverwachte dingen (het leven moet tenslotte wel leuk blijven!). Plan ook tijd in om je voor te bereiden. Tijd om spullen te verzamelen, de route uit te zoeken en voor reistijd. Een planning maken past misschien niet zo bij je. Maar door het regelmatig te doen, krijg je wel meer inzicht in hoe lang taken duren en wat je kan doen op een dag. Ik maak elke dag een top drie die ik moet doen. Dat helpt me heel goed.
Wat helpt jou?
Wat zou jou kunnen helpen? Wat helpt jou al? Wat werkt wél? We zijn zelf verantwoordelijk voor onze AD(H)D en het managen ervan. Help ons om zo veel mogelijk ideeën bij elkaar te krijgen!! En reageer hieronder : )
Zoals je weet ben ik ADHD Coach. Loop je tegen probleemstellingen aan waar je niet uit komt of wil je eens met een gediplomeerd ADHD coach spreken. Neem dan gerust contact op mij door hier te klikken!
Volg me ook op:
Facebook
Twitter
Connect met mij op LinkedIn
Irritante Twitter en Facebook iconen die met je meeschrollen…..niet echt handig voor een adhd’er