* 4-5 minuten leestijd * Arda Nieboer is ADHD Coach voor volwassenen en tevens ervaringsdeskundige. Je ontvangt vijf goede tips over ADHD en relaties. Heb je ook een goede tip of wil je iets delen dat jou heeft geholpen, schroom dan niet een reactie onder deze blogpost achter te laten. Je kunt Arda tevens inschakelen wanneer je hulp nodig hebt.
Bekijk hier waarmee Arda jou kan helpen. Veel leesplezier : ).
Veel klanten in de ADHD-Praktijk vragen regelmatig, mag ik mijn partner niet eens meenemen? Het zou zo fijn zijn als hij/zij dit ook eens hoort. Zodat hij/zij mij beter begrijpt en wij elkaar beter gaan begrijpen. In veel relaties spelen ergernissen en frustratie een rol. Het gevaar is dat er ongelijkwaardigheid in de relatie ontstaat.
Als partner is het lastig om om te gaan met aspecten van ADHD / ADD zoals: Vergeetachtigheid, afspraken niet nakomen, onderpresteren, te laat komen, emoties etc. Tegelijkertijd is het voor de ander ook heerlijk om mee te gaan met impulsieve acties, goede ideeën en je humor. Never a dull moment… Leven met ADHD is topsport zowel voor jou als ook voor de omgeving, met zowel hoogte- als dieptepunten.
5 tips voor een ADHD-relatie
1. Weet hoe het werkt, ADHD en jullie gebruiksaanwijzing
Weet hoe het werkt. Weet wat ADHD inhoudt en dat bepaald gedrag onvermogen is en geen onwil. Gebruik ADHD niet als excuus, maar vertel feitelijk hoe het bij jou werkt. Zoek uit wat jullie gebruiksaanwijzing is. Wat vind je belangrijk, waar word je blij van of juist niet. Wat zijn je verwachtingen en in hoeverre kunnen jullie daaraan voldoen? Huiswerk voor allebei dus. Ga er eens goed voor zitten. Als iets steeds ergernis oproept, zoek naar praktische oplossingen. Bedenk bijvoorbeeld een vaste plek voor sleutels etc.
2. Leg de schuld niet bij de ander
Stel dat je (de ADHD’er) overprikkeld bent door een chaotische, drukke week en het enige wat je wilt is even op de bank en even helemaal niets. Als je als partner dan net even iets wil bespreken of samen de tuin wil doen, heb je misschien de neiging om uit je stekker te gaan. Als je dat doet, snapt je partner daar niets van. Het is niet zijn/haar schuld dat je hoofd vol is of nog voller raakt. Het is misschien handiger om vriendelijk te vragen of dat een andere keer kan en uit te leggen wat je behoefte is. Maak een concrete afspraak wanneer je het dan wel doet of wanneer je het er dan wel over hebt. Houd het gescheiden. Weet wat van jou is en wat van de ander is. Het is nog beter als je vooraf even aankondigt wat er aan de hand is en dat je even rust nodig hebt.
3. Ga om met nuanceverschillen
Iemand met ADHD, is vaak een kei in zwart/wit denken. Het moet goed of helemaal niet. Als je feedback krijgt over iets wat je niet nagekomen bent, is dat wat anders dan dat je helemaal niets goed doet. Het is goed om te weten dat het bij het grootste percentage van de mensen heel anders werkt. De meeste mensen zien meer kleuren of minimaal grijstinten. Overdrijvingen en ironische opmerkingen kunnen op jou wellicht onterecht of onrechtvaardig overkomen. Je hoort waarschijnlijk de letterlijke tekst, maar zo zwart/wit is het niet. De ander bedoelt het vast wat genuanceerder. Haak niet helemaal af en voorkom dat je boos wordt. De ander wil ook graag gehoord worden. Veer een beetje mee (ik kan me voorstellen dat je dat vervelend vindt) en vat samen of vraag of je het goed begrepen hebt dat … Of: “bedoel je…” Als je vragen stelt, heb je tegelijkertijd even de tijd om rustiger te worden en duidelijkheid te krijgen.
4. Gebruik je humor
Als je moet kiezen tussen kwaad worden, huilen of lachen, kies dan altijd voor lachen. Juist op zo’n breekpunt als er weer eens iets fout is gegaan en je moet bijvoorbeeld weer terug voor je portemonnee of je eet sudderlapjes in plaats van hachee omdat je de uien vergeten bent. Zelfspot kan heerlijk zijn. Humor is een geweldige kwaliteit van iemand met ADHD en het relativeert onmiddellijk.
5. Plan qualitytime
Iemand met ADHD kan nogal vluchtig zijn. Het ene moment ben je er wel en het andere moment ben je onbereikbaar of afgeleid, met totaal ietsanders bezig of zelfs weggelopen. Voor de ander kan dat heel vervelend zijn en onrespectvol overkomen, kwetsend zijn. En jij bedoelt er helemaal niets mee. Het heeft niets met de ander te maken. Zorg ervoor dat er elke week tijd voor elkaar maakt. Goede gesprekken voeren, elkaar genegenheid tonen, gezamenlijk problemen aanpakken, de weekplanning even doornemen, er samen op uit gaan, samen spelen en plezier maken, zijn dé ingrediënten van een goede relatie. Zorg ervoor dat jullie een aantal maal per week dus écht samen zijn. Het is misschien slim om hier bijvoorbeeld een vaste avond voor te reserveren zodat het een automatisme wordt.
Hoe werkt het voor jou?
In hoeverre is dit herkenbaar? Waar lopen jullie als stel tegenaan? Heb je aanvullingen? Welke van deze tips passen bij jou en ga je deze week toepassen? Wat hebben jullie al als oplossing bedach
Zoals je weet ben ik gecertificeerd AD(H)D-coach en ervaringsdeskundige. Wil je meer tips? Loop je vast of kan ik je ergens mee helpen? Je mag altijd contact met mij opnemen.
Bekijk hier waarmee ik jou kan helpen! Vragen doet geen pijn en hulp zoeken is stoer. Je hoeft het allemaal niet alleen te doen : )
Volg mij of maak een connectie : )
Facebook
Twitter
Connect met mij op LinkedIn
wel jammer na 43 jaar in onwetendheid ..nu te laat..
Ach Birgit, wat verdrietig om te lezen. It takes 2 to tango. Bel me anders eens om je hart te luchten. 06-51114942 Sterkte, Arda
Heel erg veel dingetjes zijn herkenbaar
Erg intressant om dit te lezen. Mijn vriend heeft adhd en ik add. Dit ervaar ik altijd als erg prettig, doordat we elkaar erg goed begrijpen en niet veroordelen. Toch kan ik veel van dit artikel leren. Vooral het zwart-wit dingen opvatten, is een echte eye opener.
Ik heb sinds kort een relatie met een volwassennman met adhd, GEK word ik ervan, ik ben zelf heel gestructureerd, en hij vergeet afspreken met mij, waardoor ik me niet belangrijk genoeg voel om afspraken mee na te komen.
Hoe ga ik hiermee om ?
Mvg Wendy