Arda Nieboer is ADHD Coach voor volwassenen en tevens ervaringsdeskundige. Je ontvangt vijf goede tips van haar om je emoties te reguleren, veel plezier ermee. Heb je ook een goede tip of wil je iets delen dat jou heeft geholpen, schroom dan niet een reactie onder deze blogpost achter te laten. De leukste reactie wint een half uur gratis telefonische coaching van Arda Nieboer. Veel leesplezier : )
* 3-4 minuten leestijd *
Iedere klant van ADHD-Praktijk herkent het wel. Ik denk of ik voel heel veel. Vaak wisselt dit zich af. Heel veel denken, veel voelen, veel denken etc. Het kan ook zijn dat je een voorkeur hebt voor één van de twee. Als je heel veel denkt, is het vreselijk lastig om beslissingen te nemen omdat je helemaal vast zit in je gedachten. Als je overstelpt wordt door gevoelens, zit je niet lekker in je vel en functioneer je ook niet lekker. Het versterkt elkaar ook nog eens omdat als je vast zit in je hoofd, je daar enorm van kan gaan balen en gefrustreerd kan raken. Waardoor je daar weer over gaat denken etc. etc. Hoe stop je deze vicieuze cirkel?
Laatst was ik bij het Congres ADHD-vrouw. Daar werd uitgelegd dat de gemiddelde ADHD’er / ADD’er 6 maal per dag last heeft van stemmingswisselingen. Als volwassenen kun je je emoties meer onder controle houden, wat meer afstand nemen. Pot je je gevoelens echter te veel op dan loop je weer het risico om later te “exploderen”. Wij ADHD’ers / ADD’ers hebben de neiging emoties sterker te uiten, impulsief iets te zeggen en het standpunt van de ander uit het oog te verliezen.
Eigenlijk vind ik het persoonlijk een geweldige charmante eigenschap dat wij ADHD’ers / ADD’ers zo makkelijk gevoelens laten zien. Ik houd ontzettend van de openheid, zowel bij positieve als negatieve emoties. Het zou echter vervelend zijn als er relaties stuk lopen doordat je negatieve emoties te sterk en te snel uit. Gelukkig kun je er wat aan doen:
5 tips om je emoties te reguleren
-
Zorg dat je genoeg slaapt
Tja en dat valt niet altijd mee met het bioritme dat we hebben. Veel mensen met ADHD worden later slaperig. Het slaaphormoon Melatonine wordt later aangemaakt. Hierdoor is het lastig op tijd naar bed te gaan. Beeldschermen zorgen ervoor dat Melatonine afgebroken wordt. Dus je kan beter niet meer op beeldschermen kijken laat op de avond. Met name geen tablets, mobieltjes en PC’s etc. Sommige van de onderstaande tips zorgen ook voor een betere nachtrust.
-
Beweeg genoeg
Door te sporten kan je de stress verlichten en voorkomen. Een wandeling is ook prima. Bewegen is sowieso heel goed voor je hersenen. Verder wordt door te bewegen endorfine aangemaakt. Dit is een gelukstofje en pijnstiller. Meerdere redenen dus om meer te gaan bewegen.
-
Zorg voor balans tussen voelen en denken
Hoe kun je dat doen? Hiervoor heb ik verschillende tips. Ik geef er twee: 1. Als je veel voelt, ga iets slims doen. Dus een rekensom, een spelletje op je mobiel, een puzzeltje etc. Andersom werkt het ook. Als je veel denkt, ga voelen. Koop een tangle, een stressbal of doe iets in je broekzak wat je kant pakken om te voelen.
Je kunt ook letterlijk je aandacht naar beneden brengen. Voel hoe je op de stoel zit. Voel je je billen op de stoel, je voeten op de grond? Breng je aandacht naar je buik. Adem een aantal keer diep in en zo ver en lang mogelijk weer uit.
-
Maak (oog)contact
’s morgens heb ik nog wel eens de stoom uit mijn oren als ik mijn kinderen (ADHD en ADD) tig keer iets moet vragen. Wat wil je op je brood, trek je kleren eens aan etc. x 10. Wat helpt is verbinding te maken. Dit kan door oogcontact te maken of de ander even aan te raken. Oogcontact helpt vaak al om rustiger te worden. Wij puzzelen vaak ook samen om oplossingen te bedenken. Zo maak ik ook contact door whoeaaiii te roepen als ik geen contact krijg. Hebben de kinderen zelf bedacht, werkt wonderbaarlijk. Beetje humor helpt natuurlijk altijd. Misschien kun je samen met je partner/kinderen of zelfs op je werk iets (geks) verzinnen?
-
Las een pauze in
Sorry, ik moet even naar de WC. Mompelen dat je last van je buik heb en wegwezen. Weet van jezelf dat je heftige gevoelens kan hebben en bedenk een plan. Naar de WC kan altijd. Doe een korte meditatie. Tel terug van 100 naar 0. Denk aan iets leuks, wat is het laatste leuke moment dat je meegemaakt hebt? Zie degene waar je je over opfokt, voor je in z’n nakie, zonder tanden en schele ogen. Verzin in ieder geval iets om rustig te worden of de humor ervan in te zien.
Hoe werkt het voor jou?
Welke van deze tips passen bij jou en ga je deze week toepassen? Schrijf ze op en hoe zorg je ervoor dat je het ook echt gaat doen? Plan je ze in? Of?
Als volwassene met ADHD heb je vast al veel dingen bedacht om met je gevoelens om te gaan. Wat heb jij al bedacht? De meest bruikbare en/of originele tip wint een coachsessie van een half uur met ondergetekende.
Help ons om zo veel mogelijk ideeën te delen!! En reageer hieronder.
Elke keer als ik een blog schrijf, borrel ik van de ideeën en oplossingen. Ik kan er met gemak nog 10 opnoemen. Het is vaak puzzelen wat bij jou past. Zoals je weet ben ik gecertificeerd AD(H)D-coach en ervaringsdeskundige. Wil je meer tips? Wil je gecoacht worden? Je mag altijd contact met mij opnemen.
Bekijk hier waarmee ik jou kan helpen!
Volg mij of maak een connectie:
Hoi Arda,
Wat mij hielp en nog steeds help is verbonden ademen. Jaren van medicatie, weglopen voor mezelf en lastige situaties, angst om het ‘fout’ te doen, er van alles uitflappen etc. maakten me erg onzeker en depressief. Toen ik voor het eerst in aanraking kwam met “transformerend ademen” ging er een andere wereld open! Geen makkelijke of snelle weg, wel een effectieve en helende manier om met al mijn trauma’s, opgekropte woede en verdriet om te kunnen gaan. Er zijn nog “downs”, zeker nu ik net gestart ben met mijn eigen praktijk. Vragen als “ben ik wel geschikt”? , “goed genoeg”? en nog 1001 ‘belemmeringen’ in mijn hoofd. Gelukkig helpt het mij om 10 minuutjes per dag te ademen, geen volledige sessie maar even tijd voor mezelf en weer het glas halfvol te zien ipv half leeg….De ademtip: Adem met open mond in en met open mond uit, leg je handen op je onderbuik en denk Ik Ben Hier Nu: Adem in: Ik, adem uit Ben, adem in Hier adem uit , Nu.
Zet je wekker, telefoon uit en even rust.. De simpele zin en aandacht voor je adem, dus uit je hoofd geeft een klein wondertje aan je dag. Veel plezier en tot hoors! Lieve groet, Adalgisa
De tip die mij altijd het beste heeft geholpen (ook voordat ik de diagnose ADD kreeg) is: lach ook om jezelf! Het helpt mij enorm om te relativeren door niet te serieus over mijn ‘tekortkomingen’ te denken. Natuurlijk lukt dat niet altijd, maar iedereen heeft dingen waar hij/zij niet blij mee is en bij een ander vind je dat ook niet erg. Ik weet inmiddels wel dat ik de helft van de boodschappen die ik opgeschreven had vergeet, omdat ik het boodschappenbriefje zelf vergeten ben mee te nemen. Tja, er zijn ergere dingen.
De tip om pauze in te lassen doe ik zo:
Er wordt vaak gevraagd of je aan een groep mee wil doen; je weet zo veel, hebt zoveel leuke ideeën, bent altijd actief etc.
Om te voorkomen dat je te snel ja zegt ( want je vindt alles leuk….) geef je aan dat je even je agenda gaat halen.
Dan kun je nl. op de heen- en terugweg goed nadenken of je echt wel ja wilt zeggen….
Als Adhd – er, met complexe Ptss.
Is het beste wat ik voor mezelf deed. Weer terug naar mijn passie, de paarden.
Een paard spiegelt, en als je je open stelt. Leer je ontzettend veel over jezelf.
Puur, lichaamstaal en samen 1 zijn met de natuur. Hierdoor mijzelf weer terug gevonden. Het voelt als mediteren. Bracht mij ook veel rust, in mijn hoofd. Aarden, kan natuurlijk ook op de plaats. Meestal weet ik door deze rustmomenten en batterij opladen. Heel goed, wat nodig is. En als ik niet stil kan zitten, geef ik aan. Dat ik even moet bewegen. Begon wegens reumaklachten hihi. Maar beweging helpt nou eenmaal. Dus lastige gesprekken in ‘t bos voeren. Omdenken een heel mooi iets!