1

2

3

ADHD Snelmenu

4

ADHD & Voeding

Als je online gaat zoeken naar de vraag wat het verband is tussen ADHD en voeding, dan vind je daar ontzettend veel informatie over. De online beschikbare (wetenschappelijke) publicaties en besprekingen van het onderwerp ‘ADHD en voeding’ gaan in de meeste gevallen over kinderen. Over de relatie tussen voeding en ADHD bij volwassenen wordt veel minder gepubliceerd.

De publicaties die in de afgelopen jaren verschenen zijn, laten geen algemeen geaccepteerde wetenschappelijke conclusies en bewijzen zien over de invloed van voeding op ADHD bij volwassenen. Daarom vind je op deze plaats dan ook geen pleidooi voor het gebruik van specifieke voeding, voedingssupplementen en diëten ter verlichting of vermindering van je ADHD. Dat is niet omdat specifieke voeding, voedingssupplementen of diëten per definitie niet zouden werken, maar omdat de werking ervan niet onomstotelijk vast is komen te staan. Overleg dan ook altijd vooraf met een arts, voedingsdeskundige of diëtist als je van plan bent om aan de slag te gaan met je ADHD via je voeding: regelmatig verschijnen nieuwe onderzoeken en ontstaan nieuwe inzichten op dit gebied.

Om je een indruk te geven, vind je hieronder de meest actuele genoemde benaderingen en toepassingen van voeding in relatie tot ADHD. Wil je eigen ervaringen met voeding, diëten en voedingssupplementen delen óf de ervaringen van anderen horen en daarover in gesprek gaan, word dan hier lid van de community en ga naar de groep ‘ADHD en voeding’.

Specifieke voeding

Gesuggereerd wordt in veel publicaties dat het gebruik van (producten met) suiker, geur-, kleur- en smaakstoffen een negatieve invloed hebben op ADHD bij volwassenen. Wetenschappelijk bewezen is het echter nooit.

Voedingssupplementen

Veelgenoemde voedingssupplementen in relatie tot ADHD zijn: LTO 3, visolie, bachbloesem, magnesium, theanine en omega 3.

LTO 3 is een voedingssupplement dat 3 basisingrediënten bevat:

  • L-theanine, een stof die voorkomt in theeblaadjes en een kalmerend effect zou hebben
  • Blauw glidkruid: een plant die stoffen bevat die een kalmerende werking zou hebben en stress en angst doen verminderen
  • Sementis, gewonnen uit haringkuit, dat zou zorgen voor een afname van vermoeidheidsgevoelens

De genoemde positieve effecten van deze ingrediënten in LTO 3 zijn niet wetenschappelijk bewezen.

Visolie bevat omega 3 vetzuren die de symptomen van ADHD zou helpen verminderen, omdat ze mogelijk direct de werking van de hersenen beïnvloeden. Daar is weinig onderbouwing vanuit onderzoek voor, maar er schijnen hier en daar al wel veelbelovende studies naar gedaan te zijn.

Bachbloesem is een homeopatisch middel dat gemaakt wordt uit vloeibare plantenextracten. De naam ‘bachbloesem’ komt van dokter Eduard Bach, die het middel aan het begin van de vorige eeuw ontwikkeld heeft.

De inname van bachbloesem zou eraan bijdragen dat de hyperactiviteit en impulsiviteit die gepaard gaan met ADHD verminderd worden. Sommige mensen doen het af als onzin, anderen zweren erbij. De wetenschappelijke werking van dit middel is in ieder geval nooit onomstotelijk aangetoond. Wil je meer weten over de kritische kanttekeningen die geplaatst worden bij het gebruik van bachbloesem, lees dan dit artikel.

Een tekort aan magnesium in het lichaam zou volgens de gebruikers van dit supplement een toename van de hyperactiviteit veroorzaken: een van de kenmerken van ADHD. Door magnesium te slikken zou de hyperactiviteit dan ook afnemen is de veronderstelling. Dit is echter niet aangetoond met wetenschappelijk onderzoek.

Theanine is een van de stoffen die voorkomt in het eerder genoemde LTO 3 en heeft een kalmerende werking bij ADHD. Theanine is verkrijgbaar als separaat voedingssupplement in de vorm van pillen, maar het kan ook als thee aangeschaft worden. Of het werkt is niet wetenschappelijk bewezen.

Dieet ADHD: Red Dieet

Ga je op zoek naar specifieke diëten voor ADHD-ers, dan zul je er weinig vinden. Als het gaat om een dieet voor kinderen met ADHD, dan is er echter één die je regelmatig tegenkomt: het zogenaamde Red dieet. Red staat voor “restricted elimination diet” of: voedseliminatiedieet. Ook wel bekend onder de namen Pelsser-Voeding en Gedrag-dieet (PVG) of: Pelsser dieet. Dit dieet is deels gebaseerd op het “Few Foods Diet”, waarbij het kind een klein aantal verschillende voedingsmiddelen krijgt gedurende een bepaalde periode. Aan de hand van de gedragsreacties van het kind op het dieet wordt vastgesteld op welke voedingsmiddelen het kind reageert. Met de uitkomsten wordt na verloop van tijd een dieet samengesteld dat erop is gericht dat bepaalde voedingsmiddelen vermeden worden die ADHD zouden triggeren. Bij elk kind kunnen dit andere producten zijn.

Het eerder genoemde Voedingscentrum is van mening dat er te weinig bewijs is dat het Red dieet werkt en dat het dieet tekorten aan bepaalde voedingsstoffen kan veroorzaken in het lichaam van het kind. De resultaten lijken in de praktijk echter positief te zijn volgens het Pelsser Red Centrum en er wordt nog gewerkt aan verder onderzoek.

Voedingscentrum

In Nederland kennen we het Voedingscentrum, dat grotendeels gefinancierd wordt door het ministerie van Volksgezondheid en bekend is van ‘de schijf van 5’ voor gezond eten en drinken. Bekijk ook de reactie van het Voedingscentrum (van de bekende ‘schijf van 5’ voor gezond eten en drinken) als het gaat om de relatie tussen ADHD en voeding: Bestaat een voedingsadvies voor ADHD/autisme?

BLOGPOSTS

Log hier in met je gegevens

Forgot your details?